Vypravěč

Šablona pro hraní bardské postavy
Napsal Vannax

Vypravěč


Třída: Bard

Portrét postavy:
Vypravěči Ravenloftu, kteří často pochází z Vistanské krve, se vyznají v umění jazyka a přechovávají znalosti folklóru. V Temných doménách umí číst málokdo a vypravěči, kteří přenáší legendy z generace na generaci, si vždy vylepší příběh přidáním vlastních detailů. Mnohé družiny dobrodruhů se inspirovaly příběhem o pokladu nebo pověstí o skryté magii. Jestli je na těch příbězích něco pravdy, se dá ztěží říci, ale vypravěči jsou takoví mistři ve svém oboru, že – jak se zdá – umí i nejpředvídatelnější příběh podat zajímavě.
Vypravěči jsou také pěvci a básníci, kteří vandrují krásnou krajinou Ravenloftu a zastavují se ve městech a vesnicích, aby si vydělali pár stříbrňáků. Do odlehlejších oblastí přinášejí noviny z jiných krajů a vyprávějí o událostech, které se udály po celé zemi.
Na svých cestách potkávají mnoho lidí a mezi nimi i dobrodruhy a kupce. Jejich rozličná nadání pramení z jejich schopnosti učit se fakta a uchovávat je v hlavě; snad použití meče nebo jednoduché magické kouzlo. Kontakt s rougy a bohatými lidmi je učí zlodějskému umění a schopnostem utajení, zatímco dlouhé a často nebezpečné pouti jim poskytuje čas na to, aby si nabyté umění zkoušeli. Na vypravěče nejsou žádné zvláštní požadavky na vlastnosti, stačí stejné jako má jakýkoli bard.

Zbraňové dovednosti:
Jakékoli.

Nezbraňové dovednosti:
Bonusové: Sbírání informací*, Místní historie, Břichomluvectví, Hlasové mimikry*. Doporučené: Herectví***, Historie starověku, Zvířecí zvuky*, Shromažďování lidí***, Přestrojení, Rychlomluva*, Věštění*, Heraldika, Jazyky (soudobé), Pozorování*, Odezírání ze rtů, Zpěv.

Vybavení: Kromě většiny vybavení, které potulný cestovatel může potřebovat, s sebou vypravěči nosí hudební nástroje, na které mohou doprovázet své vyprávění.

Zvláštní výhody:
Kulturní tradice země— Vypravěči vědí o Ravenloftu mnohé, znají i temné vládce a jejich tajemství. Schopnost znalosti legend a kulturních tradic skutečných bardů mohou použít k nabývání informací o věcech, místech a lidech z Temných říší. Dějmistr provádí hod kostkou a úspěšný pokus přinést zajímavou informaci.
Poznámka pro Dějmistry: Nikdy nezmiňujte herní údaje ani žádná důležitá tajemství, jejichž prozrazením by se narušilo dobrodružství nebo atmosféra hry. Pokud máte pochybnosti, použijte místo toho raději tajemné hádanky nebo veršovánky. Nikdo neříká, že nabytá informace je pravdivá, jen to, že ji vypravěč někde zaslechl. Ovlivňování reakcí—Schopnost ovlivnit náladu davu pomocí zábavných nebo podnětných příběhů funguje stejně jako stejná schopnost u bardů.
Vyřídilka—Vypravěči praktikují hlasové mimikry a podobné vokální dovednosti, které jejich projevu dodávají vzrušení a humor. Získávají bonus +2 na ověření břichomluvectví či hlasového mimikry a jsou schopni při použití břichomluvectví zkombinovat obě dovednosti do hlasu konkrétní osoby (v takovém případě se musí provést dvě ověření, každé s bonusem +2). Vypravěči dovedností herectví, věštění nebo rychlomluvy získávají na ověřování dovedností bonus +1.
Sledování dění —Vypravěči mají navíc sluch vytříbený na vysledování podrobností z klepů. Po 1k6 hodinách potulování městem nebo po hospodách má vypravěč dobrou představu o aktuálních klepech, zvěstech a pletichách v dané oblasti. Když se pohybuje v přítomnosti přátelské nebo výmluvné NPC, snižuje se potřebná doba na 1k3 hodin. Jak hráč naloží s informacemi, které budou s největší pravděpodobností jen směsicí výmyslů, vyložených lží a trochy pravdy, je zcela na hráči samém.

Zvláštní obtíže:
Vypravěči jsou skuteční vandráci. Mají v sobě neovladatelné nutkání prozkoumávat, sbírat příběhy a šířit je dále. Proto s oblibou navštěvují nová místa, ale neradi se nečinně poflakují. Možná proto si nikdy nekupují pozemky, stavby ani jiný nepohyblivý majetek a ani nevlastní nic, co by s sebou nemohli nosit. Základní vybavení, které obvykle vypravěč mívá tvoří jen obytný povoz a koně.

Rasy:
Lidé a půlelfové bývají vypravěči a půlčíci se mohou stát napůl bardskými vypravěči se schopnosti postupu jen do 10. úrovně. Elfové, gnomové a trpaslíci mají odlišné tradice a vypravěčům nedůvěřují.
Napsal Vannax 15.08.2008
Zaslat reakci na článek
Velikost okna: [1] [2] [3]
Tagy:
Vaše IP adresa není z "bezpečných" adres. Příspěvek se odešlou pouze se správně opsaným kódem. Pokud nechcete opisovat kód, můžete se přihlásit (pokud nemáte účet, nejprve se zaregistrujte), nebo nám poslat informaci na PM a my Vaši IP adresu přidáme.
ČAS 0.11649608612061 secREMOTE_IP: 18.190.153.51